Mexická Polievka
Chladné jesenné dni sú predo dvermi a s nimi prichádza aj čoraz častejšia chuť na niečo chutné, čo by nám zahrialo nielen telo, ale aj dušu. Našťastie presne na tieto chvíle mám v zálohe túto výbornú polievku, ktorú zvládnu uvariť aj začiatočníci.
Začínam si namýšľať, že som v minulom živote musela byť mexická muchacha lebo z môjho taniera zmizne čokoľvek pálivé z fazule a kukurice rýchlejšie, ako stihnete povedať "taco". Na mexickej kuchyni mám rada to, že väčšina receptov sa dá ľahko pripraviť vo vegánskej verzii - stačí nahradiť mäso sójovým mäsom a hotovo :)

Táto mexická polievka je klenot. Už som navarila množstvo polievok, ale táto vždy ohúri každého. Ale niet sa čomu čudovať - jedlá obsahujúce fazuľu a kukuricu sú zväčša sýte a uspokojujúce. Nasladlá chuť sladkých zemiakov, chrumkavosť kukuričných chipsov a jemne pálivý dozvuk na jazyku vás očarí ihneď. A to nehovorím ešte o krémovom avokáde, osviežujúcej červenej cibuľke a troške citrónovej šťavy navrchu. Poézia na tanieri!
Kombinácia všetkých chutí je to, čo robí túto polievku neodolateľnou - sladká (zemiaky, škorica), slaná (kukuričné čipsy), kyselá (citrón), štipľavá (salsa) and jemne horká chuť (kmín) sú v tomto recepte dokonale vyvážené a vytvárajú dokopy hotový gurmánsky zážitok.
Polievka chutí na druhý deň ešte lepšie, lebo všetky chute sa pekne prepoja. Mne sa však podarilo z nej odložiť aj na nasledujúci deň iba raz - väčšinou zmizne do hodiny. Všetky ingrediencie poľahky nájdete v komore a ak náhodou niečo bude chýbať, dá sa to zohnať v obchode za veľmi lacno (možno až na salsu, ale tá nie je povinná). Na uvarenie vám postačí hodinka.

Ingrediencie:
1 väčšia cibuľa
3 stredné sladké zemiaky
1/2 ČL mletej škorice
2 ČL mletej rasce
štipka chilli korenia
3 hrnčeky vody
1 hrnček zeleninového vývaru
1 konzerva krájaných paradajok
4 PL salsy
2 konzervy červených fazuliek
1 konzerva kukurice
soľ a korenie
Na posypanie:
1 červená cibuľa
1 avokádo
1 balíček kukuričných čipsov (tortilla chips)
1 citrón
Directions:
- V hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľku dosklovita.
- Sladké zemiaky nakrájame na hrubšie plátky a každý plátok na štvrťky. Pridáme do hrnca a restujeme 5 minút.
- Pridáme koreniny - škorica, rasca a chilli. Pridáme aj soľ a korenie.
- Prilejeme vodu a zeleninový vývar.
- Pridáme krájané paradajky a salsu.
- Dobre premiešame a privedieme k varu.
- Keď polievka vrie, stiahneme plameň a primiešame fazuľu a kukuricu.
- Prikryjeme a varíme asi 30 minút (pokiaľ nie sú zemiaky mäkké).
- Polievku rozlejeme do misiek.
- Posypeme najemno nakrájanou červenou cibuľkou, priložíme kocky alebo plátky avokáda a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Rozlámeme zopár kukuričných chipsov, posypeme nimi polievku a zopár celých kúskov môžeme pridať dovnútra misky.
Vychutnáme si najlepšiu polievku na svete! :)
Mexická polievka jei: sýta, chuťovo vyvážená, jesenná, farebná, prekvapivo výborná. Najlepšie chutí v spoločnosti priateľov alebo veľkej rodiny a dokáže aj ten najhorší deň zmeniť na skvelý!