Mexická Polievka

06.10.2017

Chladné jesenné dni sú predo dvermi a s nimi prichádza aj čoraz častejšia chuť na niečo chutné, čo by nám zahrialo nielen telo, ale aj dušu. Našťastie presne na tieto chvíle mám v zálohe túto výbornú polievku, ktorú zvládnu uvariť aj začiatočníci.

Začínam si namýšľať, že som v minulom živote musela byť mexická muchacha lebo  z môjho taniera zmizne čokoľvek pálivé z fazule a kukurice rýchlejšie, ako stihnete povedať "taco". Na mexickej kuchyni mám rada to, že väčšina receptov sa dá ľahko pripraviť vo vegánskej verzii - stačí nahradiť mäso sójovým mäsom a hotovo :)

Táto mexická polievka je klenot. Už som navarila množstvo polievok, ale táto vždy ohúri každého. Ale niet sa čomu čudovať - jedlá obsahujúce fazuľu a kukuricu sú zväčša sýte a uspokojujúce. Nasladlá chuť sladkých zemiakov, chrumkavosť kukuričných chipsov a jemne pálivý dozvuk na jazyku vás očarí ihneď. A to nehovorím ešte o krémovom avokáde, osviežujúcej červenej cibuľke a troške citrónovej šťavy navrchu. Poézia na tanieri!

Kombinácia všetkých chutí je to, čo robí túto polievku neodolateľnou - sladká (zemiaky, škorica), slaná (kukuričné čipsy), kyselá (citrón), štipľavá (salsa) and jemne horká chuť (kmín) sú v tomto recepte dokonale vyvážené a vytvárajú dokopy hotový gurmánsky zážitok.

Polievka chutí na druhý deň ešte lepšie, lebo všetky chute sa pekne prepoja. Mne sa však podarilo z nej odložiť aj na nasledujúci deň iba raz - väčšinou zmizne do hodiny. Všetky ingrediencie poľahky nájdete v komore a ak náhodou niečo bude chýbať, dá sa to zohnať v obchode za veľmi lacno (možno až na salsu, ale tá nie je povinná). Na uvarenie vám postačí hodinka.


Ingrediencie:

1 väčšia cibuľa
3 stredné sladké zemiaky
1/2 ČL mletej škorice
2 ČL mletej rasce
štipka chilli korenia
3 hrnčeky vody
1 hrnček zeleninového vývaru
1 konzerva krájaných paradajok
4 PL salsy
2 konzervy červených fazuliek
1 konzerva kukurice
soľ a korenie

Na posypanie:

1 červená cibuľa
1 avokádo
1 balíček kukuričných čipsov (tortilla chips)
1 citrón

Directions:

  • V hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľku dosklovita.
  • Sladké zemiaky nakrájame na hrubšie plátky a každý plátok na štvrťky. Pridáme do hrnca a restujeme 5 minút.
  • Pridáme koreniny - škorica, rasca a chilli. Pridáme aj soľ a korenie.
  • Prilejeme vodu a zeleninový vývar.
  • Pridáme krájané paradajky a salsu.
  • Dobre premiešame a privedieme k varu.
  • Keď polievka vrie, stiahneme plameň a primiešame fazuľu a kukuricu.
  • Prikryjeme a varíme asi 30 minút (pokiaľ nie sú zemiaky mäkké).
  • Polievku rozlejeme do misiek.
  • Posypeme najemno nakrájanou červenou cibuľkou, priložíme kocky alebo plátky avokáda a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  • Rozlámeme zopár kukuričných chipsov, posypeme nimi polievku a zopár celých kúskov môžeme pridať dovnútra misky.

Vychutnáme si najlepšiu polievku na svete! :)

Mexická polievka jei: sýta, chuťovo vyvážená, jesenná, farebná, prekvapivo výborná. Najlepšie chutí v spoločnosti priateľov alebo veľkej rodiny a dokáže aj ten najhorší deň zmeniť na skvelý!

© 2017 Zuzkina zdravá kuchyňa. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky