Domáce Makové Mlieko
V poslednom čase skúšam experimentovať s prípravou rôznych druhov rastlinných mliek. Ak mám byť úprimná, už nie som fanúšikom tých vegánskych mliek, ktoré možno kúpiť v krabici v obchodoch. Aj keď chutia výborne a sú neoceniteľnou pomocou v prípadoch, keď nemám čas vyrábať doma vlastné mlieko, nepáči sa mi množstvo cukru, ktoré do nich výrobcovia pridávajú, rovnako ako sa mi nepáčia aj iné nepotrebné ingrediencie, ktoré sa v nich objavujú.
Prečo mak?
Mak je bohatý na horčík a vápnik, preto je vhodnou surovinou pre tých, ktorí trpia vnútorným zápalom alebo bolesťou kĺbov. Mak je tiež prírodným opiátom, takže sa odporúča vypiť pohár makového mlieka pred spánkom, ak trpíte nespavosťou. Alebo môžete jeden pohár ponúknuť deťom, ak sa vám budú zdať príliš divoké.
Ja osobne milujem mak odmalička (aj makové zuby) a všimla som si, že moje telo si ho pýta viac vtedy, keď mu chýba železo. Jemne nasladlá a nevtieravá chuť makového mlieka mi len a len vyhovuje :)
Veľa ľudí si myslí, že výroba domáceho rastlinného mlieka zaberá veľa času, no opak je pravdou. Ak odrátame čas, ktorý je potrebný na namočenie maku, tak výroba mlieka je záležitosťou pár minút.
Skúšala som vyrábať sójové a mandlové mlieko. Sójové mlieko je bohaté na bielkoviny, no veľmi mi nevonia. Rozhodla som sa teda vyskúšať makové mlieko. Ako som už spomínala, mak je nedoceneným zdrojom vápnika a rozhodne vonia lepšie ako sója (aspoň podľa mňa), preto voľba padla tento raz naňho. Narozdiel od sóje, maku netreba vymieňať vodu, v ktorej bol namočený - mixujeme ho v tej pôvodnej.
Pomer vody a maku môže byť rôznorodý, záleží len na tom, aké husté chcete mlieko mať. Ja som vyskúšala pomer 1:5 a docielila som trochu tekutejšiu konzistenciu, ktorá mi však nevadila.
Čo budeme potrebovať:
1 hrnček maku
5 hrnčekov vody
Ako na to:
- Mak necháme cez noc namočený vo vode. Postupne sa v miske vytvorí na vrchu olejnatá vrstva a mak bude na dne.
- Ráno prelejeme mak s vodou do mixéra. Vodu nevymieňame, z maku sa do nej uvolnili dôležité oleje.
- Mixujeme na vysokých otáčkach 1-3 minúty, pokiaľ väčšina semienok nie je rozdrtená.
- Mlieko prelejeme cez husté sitko.
- V sitku nám zostane čierna maková dužina, v miske máme biele makové mlieko.
- Mlieko uložíme do vzduchotesnej nádoby a spotrebujeme do 4 dní.
Hovorila som, že výroba je jednoduchá! Tak ako aj pri sóji, veľa ľudí makovú dužinu vyhadzuje. Ja ju odkladám a používam ju v zdravých receptoch. Buď si ňou posypem ovocné plnené guľky (tie z Lidlu sú vegánske), upečiem jednoduchý makový koláč alebo z nej vytvorím zdravé makové guľky, ktoré v priebehu týždňa jem ako zdravý snack. A máte sa na čo tešiť, pretože najbližšie postnem recept práve na ten zdravý a jednoduchý koláčik! :)
Oplatí vyskúšať si výrobu vlastného mlieka - už len z nutričného a finančného hľadiska určite áno :)
Želám vám úspešný zvyšok týždňa.
Zuzka