Zdravý Makový Koláčik
V predchádzajúcom recepte som vám dala návod na to, ako si doma pripraviť domáce makové mlieko a nemusieť tak kupovať to presladené z obchodu. Tiež som v ňom spomínala, že je škoda vyhadzovať makovú drť, ktorá po výrobe makového mlieka zostane.
Prečo? V drti totiž ostalo ešte veľa výživných látok a dôležitých olejov, no najmä veľa vlákniny. Prečo ju len tak vyhodiť, keď z nej môžeme niečo dobré vytvoriť?
Existujú kvantá receptov s makom, ja som si v poslednom čase obľúbila práve tento na makový koláč. Najmä preto, že postup je veľmi jednoduchý a koláč je hotový za pár minút. Makový koláčik nie je presladený a krásne sa dopĺňa s trochu kyslejším džemom.
Makový koláč si zvyčajne brávam do práce ako zdravú desiatu, ale rovnako rado sa oň podelím s rodinou počas lenivých nedeľných raňajok :) Môj jeden a polročný synovec ho má tiež veľmi rád a najradšej si ho vychutnáva s tenkou vrstvou a hruškového džemu so škoricou (to dieťa vie, čo je dobré!)
Čo budeme potrebovať:
250 g celozrnnej múky
120 g maku (mletého alebo toho, čo ostal po makovom mlieku)
1 balenie prášku na pečenie
4 PL trstinového cukru
350 ml sójového mlieka
štipku soli
Ako na to:
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- V miske zmiešame všetky suché ingrediencie.
- Prilejeme mlieko a dobre premiešame.
- Formu na pečenie vymastíme olejom.
- Cesto nalejeme do formy.
- Pečieme 20 minút.
- Podávame s džemom navrchu.
Ja osobne rada skúšam viacero príchutí džemu - až dovtedy, kým nenájdem tú pravú kombináciu pre mňa. Koláčik je však dobrý aj samotný, bez akejkoľvek vrstvy džemu.
Dúfam, že vám tento koláč vyčaruje úsmev na tvári :)
Zuzka