Zdravý Makový Koláčik

20.06.2017

V predchádzajúcom recepte som vám dala návod na to, ako si doma pripraviť domáce makové mlieko a nemusieť tak kupovať to presladené z obchodu. Tiež som v ňom spomínala, že je škoda vyhadzovať makovú drť, ktorá po výrobe makového mlieka zostane.


Prečo? V drti totiž ostalo ešte veľa výživných látok a dôležitých olejov, no najmä veľa vlákniny. Prečo ju len tak vyhodiť, keď z nej môžeme niečo dobré vytvoriť?

Existujú kvantá receptov s makom, ja som si v poslednom čase obľúbila práve tento na makový koláč. Najmä preto, že postup je veľmi jednoduchý a koláč je hotový za pár minút. Makový koláčik nie je presladený a krásne sa dopĺňa s trochu kyslejším džemom.


Makový koláč si zvyčajne brávam do práce ako zdravú desiatu, ale rovnako rado sa oň podelím s rodinou počas lenivých nedeľných raňajok :) Môj jeden a polročný synovec ho má tiež veľmi rád a najradšej si ho vychutnáva s tenkou vrstvou a hruškového džemu so škoricou (to dieťa vie, čo je dobré!)

Čo budeme potrebovať:

250 g celozrnnej múky
120 g maku (mletého alebo toho, čo ostal po makovom mlieku)
1 balenie prášku na pečenie
4 PL trstinového cukru
350 ml sójového mlieka
štipku soli


Ako na to:

  1. Trúbu predhrejeme na 180°C.
  2. V miske zmiešame všetky suché ingrediencie.
  3. Prilejeme mlieko a dobre premiešame.
  4. Formu na pečenie vymastíme olejom.
  5. Cesto nalejeme do formy.
  6. Pečieme 20 minút.
  7. Podávame s džemom navrchu.


Ja osobne rada skúšam viacero príchutí džemu - až dovtedy, kým nenájdem tú pravú kombináciu pre mňa. Koláčik je však dobrý aj samotný, bez akejkoľvek vrstvy džemu.

Dúfam, že vám tento koláč vyčaruje úsmev na tvári :)

Zuzka

© 2017 Zuzkina zdravá kuchyňa. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky