Šampiňóny Plnené Tofu Syrom
Astronomické leto k nám priletelo ani nie pred týždňom a už sa tu všetci potíme ako v najhorúcejšom pekle! Neviem ako vy, ale ja nemôžem nadávať, lebo presne takéto počasie som si priala vo februári keď mi zadok mrzol vo vychladenom aute. Takže som ticho.
Ale aspoň jedno pozitívum tie spaľujúce dni majú - nechutí mi toľko jesť! :) Nad sporákom sa tiež snažím tráviť minimum času, lebo pri ňom je ešte teplejšie a tak prichádzajú do úvahy iba jedlá, ktoré sú rýchle a jednoduché a najlepšie aj také, ktoré sa zaobídu bez návštevy obchodu po dodatočné ingrediencie.
Včera mi sedeli v chladničke šampiňóny na grilovanie, ktoré vyzerali, že by už ďalší deň asi nezvládli, tak som sa rozhodla z nich niečo pripraviť (vyberám si teba, Pikachu!). Ako človek s bežeckým tréningom a rastlinnou stravou musím často ľuďom dokazovať, že naozaj mi tie bielkoviny nechýbajú (no fakt, nechýbajú!) a najradšej si ich dopĺňam prirodzenou formou v strave.

Šampiňóny na grilovanie sú na to ako stvorené, lebo len jeden takýto šampiňón obsahuje až 2 gramy bielkovín! A okrem toho obsahuje aj veľa mede a selénia, ktoré zohrávajú dôležitú rolu nielen v obnove spojivového tkaniva, ale aj antioxidantov. No a keď sa spojí ešte s tofu syrom (ako je tomu v tomto recepte), ktorý je bohatý nielen na proteín ale aj na vápnik a navyše podporuje kardiovaskulárny systém, tak je to už úplne mega kombinácia! Pre vegánov, bežcov - pre všetkých.
Navyše tento recept zvládnu aj úplní, ale že úplní začiatočníci, lebo veď očistiť huby a rozmixovať niečo v mixéri vie každý :) Oleja tam ide minimum, aj to len na skaramelizovanie cibuľky a potom na potretie hríbov pred pečením, aby schrumkaveli, ale tam sa dá bez problémov olej vynechať.
Budeme potrebovať:
6 šampiňónov na grilovanie
1 balenie tofu
2 strúčiky cesnaku
1 PL sladkej mletej papriky
1 cibuľu
2 PL hnedého cukru
soľ a korenie
Ako na to:
1. Trúbu predhrejeme na 180°C.
2. Šampiňóny očistíme a zbavíme stoniek. Tie môžeme buď zahodiť, alebo odložiť bokom a použiť ich do plnky (ja lobujem za možnosť č. 2)
3. Rozmiestnime ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
4. V menšej panvici rozohrejeme trochu oleja a opražíme na ňom cibuľku spolu s cukrom. Varíme, kým cibuľka nemá zlato-hnedú farbu. Potom ju dáme do mixéra.
5. Do mixéra pridáme aj tofu, cesnak, papriku, soľ, korenie a stonky zo šampiňónov, ak sme si ich odložili a mixujeme, kým nemáme hladkú pastu.
6. Tofu plnku rovnomerne rozdelíme na klobúčiky a nešetríme ňou J
7. Klobúčiky zhora potrieme trochou oleja, ak ich chceme mať chrumkavejšie.
8. Pečieme asi 30 minút, alebo pokiaľ plnka nezíska zlatistú farbu.
9. Podávame s čerstvou alebo pečenou zeleninou a/alebo s pečenými zemiakmi.
Takéto grilované šampiňóny sú skvelým jedlom na leto, lebo sú ľahké a chutné a keďže majú veľmi nízky obsah tuku, žalúdok nemá problém ich stráviť. Možno sa to nezdá, ale sú (práve vďaka tofu) veľmi sýte, takže obstoja ako ľahká večera alebo, ak k nim pridáme pečené zemiačky, aj ako zdravý obed.
Veď vyskúšajte sami a dajte vedieť, ako vám chutilo :)
Želám vám úsešný zvyšok týždňa a veselý víkend!
Zuzka