Pórový Šalát Na Víne
Dobrá správa pre všetkých milovníkov vína - tento recept ho vyžaduje! A ak si popri tom varení z fľašky čo-to uhnete aj bokom, nikto na to nepríde ;)
Pór je tak podceňovaný! Ak sa spýtate ľudí, čo vedia uvariť z póru, väčšina vám spomenie pórovú polievku a tam aj skončia. Ale je tomu naozaj tak? Neexistuje lepši recept? Pór je pritom skvelým pomocníkom pre naše zdravie - pomáha v prevencii kardiovaskulárnych chorôb, udržuje naše cievy v dobrom stave a navyše obsahuje obrovské množstvo antioxidantov. Je preto škoda, že nevaríme pór oveľa častejšie!

Keď som premýšlala, ako spotrebovať pór, ktorý mi sedel v komore, bol zrovna horúci letný deň (ako to už býva v tomto ročnom období). Vedela som, že už nechcem skúšať ďalšiu polievku. Mala som chuť na niečo jednoduché a osviežujúce. Niečo, čo by nebolo náročné na prípravu a ani na suroviny. A našla som to. Dobrá správa: recept obsahuje VÍNO!
*Ak použijete víno a necítite sa na "vypi celú fľašu sám" výzvu, mám pre vás super tip. Zamrazte zvyšok vína vo formičke na ľad. Keď nabudúce budete potrebovať trochu vína do iného kulinárskeho pokusu, budete ho mať poruke a nebudete musieť otvárať novú fľašu.*
Pri tomto šaláte vám bude srdce skákať od radosti (a nielen preto, že pór je pre vaše srdce dobrý). Tento recept je naozaj jednoduchý a rýchly, no kombinácia vína a tymiánu robí zázraky. Víno môžete samozrejme vynechať, ale pravdepodobne tak jedlo ochudobníte o jeho jemnú chuť. Ďalšia dobrá správa: šalát môžete podávať teplý, ale aj nastudeno.

Ja ho väčšinou jedávam len s opečenou bagetkou, ale ak potrebujem o niečo sýtejšie jedlo, prihodím k nemu na panvici opečený vegan párok (tie z DM drogérie mi v tomto šaláte chutia najlepšie).
Budeme potrebovať:
4 lyžice oleja
6 stredne veľkých pórov
1 červená cibuľa
4 paradajky
1 strúčik cesnaku
100 ml vody
50 ml bieleho vína
3 bobkové listy
2 PL tymiánu
soľ a korenie
Ako na to:
- Vo väčšom hrnci zohrejeme olej a sprudka na ňom opražíme pór, ktorý sme nakrájali na asi 3 cm kúsky.
- Ďalej do hrna vložíme cibuľu a paradajky nakrájané na kocky a prelisovaný cesnak. Krárko popražíme.
- Pridáme víno a vodu, dochutíme tymiánom, bobkovým listom, soľou a korením.
- Prikryjeme a na miernom ohni varíme až do zmäkknutia póru.
- Odkryjeme a varíme ešte 2 minúty.
- Pred podávaním vytiahneme bobkový list.

A to je všetko! Neskutočne jednoduché, že? Ak hľadáte chutnú prílohu k hlavnému jedlu, práve ste ju našli - podávajte šalát teplý. Ak chcete ľahkú večeru, podávajte šalát dobre vychladený s krajcom celozrnného chleba. Obe varianty sú veľmi chutné a exotické.
Majte krásny deň!
Zuzka