Pita 3x Inak

17.06.2017

Pita je arabský suchý chlieb, ktorý sa pečie z múky a vody a ktorý poznajú nielen v arabských krajinách, ale obľube sa teší po celom svete. V strede je prázdny, čo je perfektné riešenie pre všetkých, ktorým bol nadelený dar ušpiniť si počas každého jedla tričko. Narozdiel od burrita, z pity nevychádza jedlo von všetkými možnými smermi po každom zahryznutí. Nie. Jedlo zostáva aj naďalej v pite a tričko v bezpečí. Aj preto na pitu nedám dopustiť.

Väčšina ľudí pozná pitu vďaka kebabu, no mäso nie je jediná vec, ktorou pitu možno naplniť. Možností je veľa a je takmer nemožné toto jedlo pokaziť. Veľmi rada v nej kombinujem čerstvú zeleninu s nejakou formou bielovín, aby som tak docielila vyvážený obed, ktorý mi dodá energiu na aktívne prežitie popoludnia v práci.

Tu vám ponúkam moje tri najobľúbenejšie kombinácie plniek do pita placiek. Všetky z nich možno jesť zastudena (čo využijú najmä ľudia, ktorí v práci alebo škole nemajú možnosť zohriať si obed) a dve z nich možno zohriať a jesť teplé.

#1 Falafel s čerstvou zeleninou


Cícer, z ktorého sa falafel robí, obsahuje veľa bielkovín a v kombinácii s čerstvou zeleninou vytvára silú kombináciu :) Táto variácia je ľahko stráviteľná, chutná a plná zdravých vecí. Môžete pridať aj vegánsku majonézu, ak túžite po ešte výraznejšej chuti. Dnes už predchystaný falafel možno kúpiť vo viacerých obchodoch. Stačí ho len šupnúť do trúby alebo opiecť na panvici, čo je skvelým riešením pre ľudí, ktorí naozaj nemajú čas na varenie. Ja si radšej falafel robím doma, pretože vtedy naisto viem, čo všetko v ňom je a môžem ho aj dochutiť podľa svojich predstáv :)


#2 Avokádo & Paradajky

Paradajky a avokádo sú klasickou kombináciou, ktorú zbožňuje skoro každý, no guacamole nie je jediným receptom, pre ktorý sú ako stvorené.

Nemusíme každú pitu plniť do prasknutia rôznorodými surovinami, aby sme docielili zaujímavé chute. Niekedy najjednoduchšie veci chutia najlepšie. Avokádo je samo o sebe veľmi dobré a suchý pita chlieb premieňa doslova na nebíčko v ústach. Paradajky zase dodajú jedlu sviežosť. Ja mám ešte rada, keď sa na vrch hodí jedna alebo dve nadrobno nasekané sušené paradajky, pretože to jedlu dodá zaujímavú chuť. Všetko som to ešte posypala čiernym sezamom, ktorý obsahuje veľa vápnika a horčíka.


Práve takáto pita by nebola veľmi dobrá zohriata, preto je vhodným obedom pre všetkých, ktorí si jedlo nemajú kde zohriať.

#3 Tofu a fazuľky

Vďaka fazuľke a tofu je táto kombinácia najsýtejšie zo všetkých troch. Tofu osmahnem na troche oleja a polovičke cibule. Pridám korenie, ktoré sa mi páči a potom čakám, kým tofu nechytí zlatistú farbu. Vtedy prihodím fazuľky a počkám, kým sa prehrejú.

Pitu vysteliem šalátom a zeleninkou, na to položím tofu zmes a hotovo :)


Tento variant mám rada zohriaty, preto si do práce beriem osobitnú krabičku na tofu zmes, aby som si ju mohla zohriať a až potom dať do pity. Ale skvelá je aj zastudena, takže záleží na každého preferenciách.

Ak zažívate jeden z tých večerov, keď máte povinností vyše hlavy a nemáte čas variť, no stále by ste mali radi na obed niečo zdravé, pita je skvelým riešením, pretože ju budete mať hotovú za pár minút. A máte istotu, že váš obed je nielen mimoriadne chutný, ale aj plný vitamínov a minerálov potrebných pre vaše telo.


Dúfam, že vás tieto nápady na ľahkú večeru inšpirujú k vytvoreniu vlastných kombinácií. Ak sa tak stane, neváhajte sa o ne so mnou podeliť :)

Želám vám krásny zvyšok týždňa!

Zuzka

© 2017 Zuzkina zdravá kuchyňa. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky