Cuketové Čatní
Dni sa predlžujú, noci sú čoraz teplejšie a všetci už pomaly začíname rozmýšľať nad dovolenkami. Zdá sa, že leto je už za rohom! A s ním príde aj jedna z mojich obľúbených sezón - cuketová sezóna :) Zas budeme zúfalo hľadať po receptoch, ktoré sme ešte nevyskúšali a ktoré nám pomôžu zbaviť sa tej hromady čerstvých cukiet od babičky, či z vlastnej záhradky. Prinášam vám recept, ktorý ste možno ešte nikdy nevarili a ktorý naozaj stojí za vyskúšanie. Čo by ste povedali na to, keby si po všetkých tých grilovaných cuketách, slaných koláčoch, brownies, plackách a prívarkoch, uvaríme cuketové čatní?

Čo je čatní?
Čatní je jednoduché jedlo, ktoré pochádza z Indie ale obľubu si získalo po celom svete. Pozor, jednoduché neznamená obyčajné! Ide o zmes zeleniny, korenia a byliniek a najčastejšie sa používa ako príloha ku karí alebo zeleninovým pokrmom. Samozrejme, s jeho rozšírením sa po svete sa rozšírili aj spôsoby jeho využitia. Dnes už čatní môžete nájsť aj ako prílohu k mäsu, omáčku na cestoviny, či náplň do pita chlebu. No a my si ho dnes natrieme na chlebík.

Suroviny, ktoré tento recept vyžaduje, sú naozaj základné a nájdu sa hádam v každej komore. Potrebovať budete aj zopár zaváraninových pohárov - najlepšie menších, aby keď raz pohárik s cuketovým čatní otvoréte, stihli ste ho aj zjesť. Recept je nenáročný a tak šup do toho!
Ingrediencie:
1,5 kg cukety
olej
5 cibul
10 strúčikov cesnaku
1,5 lyžice soli
3 lyžice hnedého cukru
3 lyžice sójovej omáčky
3 lyžice worchestrovej omáčky
2 lyžice octu balsamico (prípadne jablčného octu)
400 ml paradajkového pretlaku
1/2 lyžičky čierneho korenia
Postup:
1. Trúbu predhrejeme na 180°C
2. Cuketu zbavíme jadier a nastrúhame na hrubom strúhadle.
3. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky a orestujeme na oleji.
4. Pridáme cesnak nakrájaný na tenké plátky a restujeme, kým nezačnie rozvoniavať.
5. Pridáme cuketu a poriadne premiešame.
6. Následne pridáme aj cukor, balsamico, pretlak, sójovku, worchestrovú omáčku a korenie a znova poriadne premiešajte.
7. Zmer premiestnime do hlbšieho plechu vystlaného papierom na pečenie.
8. Pečieme 40 minút a počas tejto doby zmes 2x premiešame.
Tento recept je neskutočne chutný aj napriek svojej zarážajúcej jednoduchosti. Cuketové čatní si môžte vychutnať na čerstvom chrumkavom chlebíku, ale takisto aj na cestovinách či na šaláte.

Dúfam, že sa vám tento recept bude páčiť, pretože ja som sa doňho zamilovala
Majte krásny zvyšok týždňa.
Suzie x